Christine Ambell med sin nya firma My Tomorrow Consulting, bloggar om hållbar utveckling. Här finns förkärlek till teknik och statistik samt gränsöverskridande samarbeten.

Antar du utmaningen?

1 kommentar
28 mars 2012 14:05

Snart är det Earth Hour och i år har de kört igång en massa utmaningar. Vilken rolig grej! För visst kan man göra mer än att släcka ljuset. Hjälp mig med min utmaning eller haka på.

Klicka på bilden, Gilla utmaningen och skriv dina bäst tips nedan eller här.

MvH

Christine

En drömresa till regnskogen

Skriv en kommentar
21 mars 2012 10:29

Planerar du en semester eller nästa drömresa? Låt mig få berätta om min resa, den var till ett land som jag inte trodde fanns.

Vi börjar i Huvudstaden San José som har en centralamerikansk charm, men vi är inte imponerade av infrastrukturen. Det är ett ofta en fungerande infrastruktur som är skön att komma hem till i Sverige; snälla trottoarkanter och hela vägar, rent vatten och rena husfasader…

Å andra sidan, här möts vi av vackra väggmålningar framför grå betong och de färgsprakande husen får Stockholm att påminna om en grå utrotad Sovjetstad och man kunde tydligen dricka kranvattnet. Det är poliser nästan överallt på gatorna och det mest hotfulla vi stöter på är ett par rejäla krokodiler som tar en tupplur. Vi konstaterar att vi möter fler tiggare på Stockholms gator än i denna stad. Dessutom får vi kvitton vart vi än handlar, vi behöver inte pruta på varor och prisskillnaderna mellan produkter är små så vi känner oss aldrig lurade. År 2007 bidrog turism i landet med en minskad fattigdom på 3%.

Utanför en skola hittar vi en mur där skolbarn har målat under rubriken ”Salvemos la tierra”  (rädda jorden) och den här målningen blir en symbol för hur vi upplever de invånare vi möter under resan, man bryr sig om planeten.

Vi beger oss mot djungeln för att ta oss paddlandes 3 mil längs en flod i en gummibåt. Efter några rejäla forsar stannar vi till vid lagun och badar i ett vattenfall därefter kommer det obligatoriska regnskogsregnet.

Vi fortsätter i floden och tar oss till en ekologisk lodge, mitt i djungeln, där vi spenderar natten och utforskar omgivningen.

Under resan längs forsen tar vi oss genom en av de vackraste platser jag skådat. Vi slänger oss av båten och simmar genom ett regnskospass där vattenfallens ljud är det enda som hörs och vi ser knappt himlen för all regnskog som bildar ett tak över oss när vi simmar på rygg.

Nästföljande dagar lär vi oss om regnskogens växter, lär oss tillverka choklad och det mest spännande var en nattlig tur för att se regnskogens djur i bäcksvart mörker. Vi går på hängbroar bland trädkronor och stigar längs marken. Är man intresserad av biomimik så är det här rätt plats att åka till. Den uppfinningsrikedom som möter oss göra denna plats till ett av de mäktigaste ekosystem jag sett.

l

 

Vi tar oss till den aktiva vulkanen Arenal, här cyklar vi längs Areanlsjön som är landets största sjö, den bildades när man byggde ett vattenkraftverk. Cykel i all ära, det bästa sättet för oss att komma nära djurlivet var ändå att paddla kajak, vi kom riktigt nära en del fåglar.  Landet är rikt på fåglar, här kan du skåda uppemot 857 olika fågelarter.

Eftersom vi vill ha lite mer äventyr ger vi oss iväg till djungeln igen, här slänger vi oss ut bland trädkronorna och åker linbanor som sträcker sig flera kilomterer in i djungeln. Det mäktigaste är när vi åker över en ravin med ett oerhört vackert vattenfall. På tillbakavägen lär vi oss om indiankultur innan vi rider tillbaka. Ser du linorna på bilden?

Landets yta täcks av 23 % skyddade områden och nationalparker och i landet hittar du 5% av världens biologiska mångfald.

Landet bjuder även på ett av världens bästa surfingsställen och vi spenderar några dagar vid havet för att lära oss denna konst. Det påminner om att åka snowboard, förutom att man slipper ta liften. På vägen mot stranden möts vi av en skylt där det står: ”Leave nothing but footprints”.  I flera klädbutiker säljs det kläder med ekologiska märkningar, en butik säljer bara bambukläder (superhärligt material att ha när det är varmt, känns ungefär som silke), det är väldigt lätt att äta god vegetarisk mat och ja, att surfa är fantastiskt kul och svårt. Ben och armar bär nu på ett flertal skrubbsår och blåmärken.

Landet var bland de första som började med hållbar turism och är idag främst i världen på detta. Om du vill resa, bryr dig vart dina pengar ska spenderas så kan jag varmt rekommendera detta paradis. Det finns något för alla här. Vad hette landet? Jo, Costa Rica (den rika kusten). Landet är även kännt för att inte ha någon armé.

Om du inte reser, om du har valt att inte resa för att du vet att flyget står för en stor del av våra utsläpp så förstår jag hur du resonerar. Jag vill inte uppmana dig att resa, jag vill berätta att det som får mig att ta flyget, är lärandet, kontrasterna och upplevesen när jag kommer hem. Min motivation för att arbeta med hållbar utveckling förstärks ofta när jag ser ”hur bra” vi har det när jag kommer hem till Sverige. Den här gången kommer jag dock hem med en känsla av att vi har mycket att lära. Hade denna resa inneburit miljövänligt flyg, så hade nog min hud varit grön när jag kom hem. För så grön kändes resan. Gillar du äventyr så går det att göra det mesta i Sverige också eller varför inte Norge som har ett fantastiskt utbud för den som vill göra ”hållbara” äventyrsresor.

Det bästa då? Förutom alla äventyr som innebar någon känsla av iiiiih eller aaaaah så var det att se dessa två varelser. Visst är de vackra!?

MvH

Christine som åter är tillbaka på kontoret och tacksam för att Sara har hållit ställningarna på My Tomorrow

Hur kan vi hjälpa konsumenten att älska sina produkter?

1 kommentar
1 februari 2012 16:17

När modefolket talar om hållbar utveckling låter det såhär: ”hur kan vi fortsätta älska mode utifrån ett hållbart perspektiv?” ”Hur ska vi designa och fortsätta sälja?”. Här vill man integrera hållbar utveckling på ett sett som ska ”hjälpa konsumenten att älska sina produkter”.

När modebranschen ordnar ett event om hållbar utveckling får det en annan touch än jag är van vid i hållbarhetssammanhang. Jag trodde heller inte att det skulle vara så många som kom till Paviljongen i Kungsträdgården imorse. Men så fel jag hade. Vi var många som dök upp, det är så himla kul att se och majoriteten var modefolk!

En stundtals oetisk bransch
Modebranschen är utmärkande när man ser till etik. Sektorn agerar stundtals helt annorlunda mot sina egna värderingar. Det förklarar Sofia Ulver-Sneistrup, forskare från Lund som har kollat på konsumtionstrender. Där försöker man även förstå hur man bygger upp en känsla av ”nytt”? Hur får man konsumenten att känna att det är nytt hela tiden och samtidigt göra det hållbart. Enligt Sofia handlar det troligtvis om att få produktionsslingan att tänka service.

Men, det är skillnad på fashion och shopping. Fashion behöver inte betyda konsumtion!

 

En ny form av konsumtion
Elin Larsson från Filippa K berättar att deras second-hand avdelning går riktigt bra, idag är deras efterfrågan faktiskt större än utbudet. Burak Cakmak från Gucci håller med. Vissa klädesplagg från t ex Gucci får högre pris som second hand än ursprungspriset. Han talar även om lyx – ett laddat ord. Det ses som något icke nödvändigt men man vill ha. Många ser lyx som något orättvist och något oändligt men man kan också se det som hållbar utveckling.

Hälsa, naturlig och bra för planeten.
Calle Peyron från Berghs, förklarar att man ser en ny form av kundgrupp växa fram i världen och de kallas för LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability). De representerar ungefär 20% av konsumenterna i västvärlden och det är en växande konsumentgrupp som är väldigt krävande och har starka kriterier:

 • Hälsa, naturlig och bra för planeten
 • Tycker att företag ska ta större ansvar
 • Är villiga att betala mer för en miljövänlig produkt om man litar på varumärket.

De som blir LOHAS är människor som har en inre mognad, vet vad de vill och vad de vill göra av livet. Det handlar om att tänka med både hjärta och hjärna. Därför behöver vi nya affärsmodeller menar Calle och shoppingupplevelsen behöver ändras.

Tekniken ändrar konsumtionsbeteenden
Hans Andersson från IBM uppdaterar oss på de tekniska bitarna som att 2 miljarder av världens 7 miljarder människor är uppkopplade till nätet samt att 4,8 miljarder har tillgång till mobiltelefon. Shoppingbeteendet förändras tillsammans med teknikutvecklingen. Vi använder nätet för att konsumera till rätt pris, plats, färg, storlek och snart; även etik.

Konsumtion handlar om att dela och kommunicera. Att kunna länka samman ett märke med en konsument. Det blir allt viktigare för konsumenten att kunna stå för produkten. Mikael Schiller, ACNE poängterar att de måste få människor att känna sig superspeciella och superviktiga. På ett sätt jobbar man precis som förr, man gör otroliga produkter och jobbar nära konsumenten.

Självkritik?
Men särskilt självkritisk var man inte, att det produceras kläder som kan orsaka cancer och allergier, det nämnde man inte, eller de ibland svåra arbetsförhållanden längre ned i leverantörskedjan. Baksidan och de mängder att textilier som varje år slängs eller trenden att blanda material som försvårar återvinning. Varje svensk konsumerar i genomsnitt 24 kg textilier per år och det slängs ungefär 70 000 ton kg textilier i Sverige. Modeindustrin säljer plagg som inte kan tvättas och man har inte full kontroll på de kemikalier som sprids eller används. Listan kan göras lång utifrån olika hållbarhetsaspekter.

Men hade man varit mer öppet negativ och kritisk, då hade nog alla konstaterat att det är ”ute” med oansvarigt företagande och tomma värderingar. Modebranschen ska ju vara modern. Eller som Burak Cakma från Gucci sa; ”om du går tillbaka tre år så var det svårt att veta vilka som arbetar med hållbar utveckling inom branschen. Men idag så gör alla det”.

Hållbart mode är en trend som är här för att stanna. Modebranschens strävan efter att få konsumenten att vilja älska just deras produkt kommer att behöva bygga på förtroende och de som sviker ens förtroende kommer till slut att åka ut. Jag hoppas och önskar att den utvecklingen kunde gå mycket snabbare.

Fashion Talks 2012 anordnades av Antonia AX:son Johnson foundation for sustainable development med nystartade Association of Swedish Fashion Brands.

 

MvH Christine

Räcker det med genmodifierad potatis i Sverige?

1 kommentar
11 januari 2012 18:49

Livsmedelsverket informerar att den genetiskt modifierade stärkelsepotatisen Amflora har fått tillstånd att börja odlas i EU. Amflora är den första genetiskt modifierade grödan som fått ett sådant godkännande sedan 1998. Men du kommer inte att få den på din tallrik. Genmodifieringen ger potatisen en annan sammansättning stärkelse än annan matpotatis. Man har stänkt av genen som tillverkar amylos och istället framställs en potatis med nästan bara amylopektin som också finns naturligt i potatisen. Amylopektin kan till exempel användas inom tillverkningsindustrin.

Odlingen av genmodifierade grödor har ökat exponentiellt de senaste åren; år 1996 odlades det på 1,7 miljoner hektar och år 2010 var vi uppe i 148 miljoner hektar (källa: ISAAA). I Europa är genmodiferade grödor ett laddat begrepp och utvecklingen går därför mycket mer långsamt här. Men genmodifierade grödor kan vara en mycket viktig aspekt för att vi ska klara av att försörja planetens invånare med mat eller nedbrytning av farliga kemikalier. Jag tycker att det är dags att vi vågar öppna upp för ett öppnare samtal om GMO och inte vara rädda för denna ”nya” vetenskap.

Vågar vi inte prata om fördelarna så kommer vi inte tas på allvar i debatten, det finns även många nackdelar med GMO. Det går att göra en hel del läskiga saker och såklart riktigt coola. Nu är jag inte objektiv, jag har en utbildning i Bioteknik och är totalt såld på denna vetenskap, samtidigt blev jag väldigt skrämd över att vi under utbildningen inte samtalade särskilt mycket om de etiska aspekterna. Därför tror jag att det finns en massa vetenskapsmänniskor därute som kan göra ascoola saker men kan samtidigt inte ta debatten om de etiska aspekterna. Hjälp dem, tala om det och var även beredd på att lyssna. GMO kan ha en viktig roll i en hållbar utveckling. Bilden nedan visar vart det finns GMO idag

(källa: http://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/42/executivesummary/)

MvH

Christine

Hur resonerar Servera?

2 kommentarer
9 januari 2012 12:03

Grattis Servera, ni fick rätt av kammarrätten när ni överklagade den upphandling som Rättviks kommun ville genomföra. En upphandling med särskilt hårda djurhållningskrav, de skulle nämligen leva upp till Svenskt djurskydd. EU:s minimikrav på djurskydd ansåg kommunen, var inte tillräckliga.

Nu överklagade ni och fick rätt. Är det för att ni inte kan eller har för avsikt att leva upp till högre djurskyddskrav? eller är det för att ni tycker uppföljningen är alldeles för svår? Hur resonerar ni? Jag förstod inte er drivkraft i att överklaga ett sådant här initiativ.

För att försöka förstå, gick jag in på er hemsida om ansvarsfullt företagande och läser: ” Det känns bra att veta att det vi gör bidrar till något bra – både här hemma och på andra sidan jordklotet. Det ger en extra dimension i vardagen.”

Jag läser andra artiklar om att ni överklagar för att ni är rädda för osund konkurrens samt att ni vill förtydliga kraven, även om ni uppfyller kraven så finns det andra som inte gör det. Det får mig att tro att ni vill väl, men jag förstår inte hur ni har resonerat genom att överklaga. Vet ni hur mycket ni pengar ni har förlorat genom denna ”osunda” konkurrens eller är det en risk som ni har räknat på?  Jag är inte insatt i ert arbete, men jag tycker mig läsa att det finns en tendens av ren paragrafrytteri i denna process. Jag ifrågasätter om er överklagan verkligen var rimlig vid denna tidpunkt?

Men Rättviks kommun kommer inte att ge sig, de kommer att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen enligt Miljöstyrningsrådet. Redan år 2006 påbörjades kommunens arbete för bättre upphandlingar och jag hoppas att detta kan leda till bättre djurskydd. LOU har brister, det kan nog alla skriva under på, men ni har också tagit ett ansvar om ansvarsfullt företagande.

Hacking for Sustainability

Skriv en kommentar
25 oktober 2011 16:04

I helgen var jag på de mest nördigaste uppdragen på länge, nördigt är bra nuförtiden! Jag hade den stora äran att sitta som jury i Green Hackathon - Hacking for Sustainability. Det var riktigt roligt.

Platsen kunde inte vara bättre än i Sveriges första reaktorrum, R1 som finns under gamla IVA-byggnaden på KTH-Campus i Stockholm. Det är en häftig lokal och fylld med engagerade hackare känns vår teknologiska värld väldigt nära.

Reaktorhallen

Efter 24 timmar presenterades resultaten. En av de värdiga vinnarna var engelsmannen, James Smith som tog fram en rolig klimaträknare till Minecraft, läs mer om detta i The Guardian.

Petri Kola and Mikko Heikkinen från Finland, byggde ett tillägg till webbläsaren Chrome som automatiskt visar upp klimatdata på hemsidor för flyg. Man surfar in som vanligt, får upp olika alternativ på flygresor, brevid priset dyker det även upp data för utsläpp. Klickar man på utsläppsdata ges information om vad man kan göra istället för det utsläppet. Jag tror att de kopplade sin data till www.carbon.to som direkt översatte en flygresa till att dricka ca 6000 öl. Kanske kan det få användaren att välja ett webb-möte istället för resa.

SAM_3224Jag har aldrig varit så stolt över en t-shirt. SAM_3209

24 timmar är inte mycket tid och ”Green Hackathon” är något alldeles nytt. Tillställningen var ganska unik. Synd, med tanke på den kreativitetsprocess som sätter igång i en sådan här miljö.

De som anordnade Green Hackaton var Centre for Sustainable Communications och EIT ICT Labs.

SAM_3237

Lokalproducerad upphandling som inspirerar

Skriv en kommentar
10 september 2011 13:00

I veckan har det skrivits om lokalproducerad mat och hur trendigt det har blivit. Det fick mig att tänka på min uppväxtkommuns ”hållbarhetsarbete” – Rättvik. År 2006 beslutade Rättviks kommun att försöka ta sig ur Siljansbygdens gemensamma livsmedelsupphandling efter att lokala livsmedelsproducenter förlorat stora upphandlingar. Sedan 2009 har kommunen kämpat för sin rätt att kunna ta egna, högre djur- och miljöhänsyn i sin livsmedelsupphandling.  Ganska snabbt överklagade storgrossisten Servera och fick rätt av förvaltningsrätten. Krav på svensk djurskyddslag i en upphandling bryter nämligen mot EU:s regler. Diskussionen om frihandel skrev även Miljöaktuellt i veckan då regeringen stoppade Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd.

Långbryggan i Rättvik

Siljan och Rättviks långbrygga med kyrka och solnedgång

Men Rättviks kommun tänker inte ge sig och jag tycker det är helt rätt. Varför ska jag som konsument ha möjlighet att välja mellan bra, mindre bra, dåligt, kass, superbra för miljön/djur/människor (som inte är helt lätt) medan den maten jag serveras i skolan eller inom äldrevården är upphandlad så att billigast vinner. ”Bäst för samhället” borde väl ett utav ledorden i upphandlingen? Det är lättare och mer motivarande för storföretagen att ställa om när de ”större kunderna” efterfrågar mer hållbara produkter. Skulle man kunna kalla upphandlingar för aktionspolitik (jmfr aktionsforskning)?

För något år sedan bloggade jag om att det snart kommer vara coolt att jobba på en kommun. Stockholms stad har också tagit viktiga hållbarhetsbeslut vid upphandlingar. Ja, det är nog upphandlingarna som gör det häftigt att arbeta på en kommun, för det är här möjligheten att ställa krav och bryta ny mark finns.

kvigor i sommarhage

Med svensk djurskyddslag skyddas bara djuren i Sverige. Nu vill kommunen ställa högre krav i sina upphandlingar för att skydda djuren även utanför Sverige.

Rättviks kommun kräver bland annat detta i sin upphandling:
* djuren inte ska få hormoner eller andra ämnen i produktivitetssyfte.
* djuren enbart ska få antibiotika om veterinär säger det.
* djuren ska transporteras maximalt åtta timmar till slakteri – och maximalt tolv timmar nattetid för fjäderfän.
* djuren ska vara helt bedövade när avblodning på slakteriet sker.
* nötkreatur äldre än sex månader ska ha tillgång till bete eller annan utevistelse under betessäsongen.
* näbben på värphöns inte ska trimmas eller förändras.
* grisar ska ha tillgång till lösdrift, med separat yta med strössel för vila.

(referens dt.se)


MvH
Christine

Meningen är att du ska bli provocerad

Skriv en kommentar
19 augusti 2011 10:15

Miljö och hållbar utveckling är frågor som vilar på mänskliga värderingar. Hur vi än vrider och vänder på begreppet är vår värdegrund och våra visioner ett kompass i den hållbara utvecklingen. Det är hur vi människor beter oss mot varandra och mot naturen.  Men det är svårt att förstå en persons värderingar, speciellt på nätet och speciellt nättrollens.

Nättrollen är personer med syfte att provocera och väcka debatt. Det har vi nog alla gjort ibland. Men på nätet är det lättare att ta ett steg längre, vara uppkäftig, ironisk och ta till alla elaka ord för att döda en diskussion. Dessa nättroll gör tyvärr respektlösa och vidriga saker. Läs den här gamla artikeln i NYTimes om hur trollen uppstod, flickan som tog självmord och om subkulturen på nätet om personer som stjäl och intar annan identitet för att kanske förstöra för en människa. Förstår dessa personer hur de påverkar andra?

Det finns gråzoner också, visst kan jag le bekymrat åt stackars lokaltidningar när nio av tio kommentarer handlar om att allt ont som händer i världen är vargarnas eller feministernas fel. Visst kan jag lätt sucka när klimatskeptiker frågar om vi verkligen ska ta häst och vagn till jobbet också. Men det finns gränser och jag önskar att människor vågade vara mer ärliga på nätet. Är det så att nättrollen är galna, verkar sakna empati och gillar att sprida hat samtidigt som de hävdar att det är humor. Är det verkligen ironi om inte läsaren förstår det?

Tro därför inte att alla de hemska kommentarerna där ute på nätet är från trasiga människor som på något sätt speglar verkligheten, det kan faktiskt vara en människa som fastnat i en subkultur där glädjen finns i att gnälla, provocera och förstöra. Jag tror ärligt att många klimatskeptiker eller ”miljöhatare” på nätet egentligen är nättroll. Om nu nätet är en förlängning av samhället så bör vi bli bättre på att hantera dessa personer och inte låta dem ta över ett samtal för att köra det i botten.

MvH

Christine

Ett annorlunda möte

2 kommentarer
8 juli 2011 11:46

Det är få möten som Tällberg Forum, alla verkar ha sina förklaringar om varför. För mig är det den gången på året som jag samlar tillräckligt många citat för att kunna skriva en citatbok och när forumet är slut infinner sig en envis känsla av att jag precis kommit hem från en jorden-runt-resa. Samtalsklimatet är mycket vänligt trots att det är stora och allvarliga frågor som diskuteras.  Vem vill inte tala om ”The era of complexity” när det inledningsvis hissas upp ett gigantiskt garnnystan i det cirkusliknande tältet?

Tällberg Forum 2011 i Sigtuna
Tältet i Sigtuna

För är det så att ”to many key decission leaders do not want complexicty”? Och att ”the biggest risk, is not understanding the situtation”. Samtidigt som ”The industry wants predictability, the finance don’t want it”. Tre citat från olika personer som får mig att fundera. Hur ska jag få bitarna på plats? och det viktiga blir inte vem som sa vad, utan att det sägs i ett samtal där människor lyssnar. Någon frågar: ”Is our world to mechanic? We can drive a car, but can we drive a teenager?” och vi skrattar igenkännande. En annan hävdar att ”In a world where change going faster and faster. Rules are meaning less” och vips, sprids citatet vidare ut i etern genom Twitter. Ett citat som jag har svårt att släppa är; ”The biggest problem is that we organize in stakeholders interest”, vi bör kanske först fundera över ”Where do we want to get as a global civilisation?” i denna självorganiserande globala komplexa värld.

Men är det så komplext då? Hans Rosling gav en rejäl dänga till vår miljöminister och hävdade att han bör bli minst lika bra som vår finansminister på att redovisa resultat. Hur svårt kan det va? Kanske inte i BMP varje kvartal, det finns annat att mäta. Utan data har vi svårt att få oss en uppfattning om situationen, en insikt; ”the governance is very important. Today it cost the same to dig for metals out of the ground as to recycle it. The government can make it 10 times more expensive to use raw material”.

Bibloteket Sigtunastiftelsen
Bibloteket i Sigtunastiftelsen hade bland annat en workshop som var öppen för allmänheten

Nä, nu får det vara nog med citat, nu är det arbete som gäller igen, efter allt detta kunskapsinhämtande känner jag ett visst ansvar, eller som grundaren av Tällberg Forum kanske skulle ha sagt; ”A call to duty, to mange that global thing”.

Här hittar du live-sändningarna från tältet på Tällberg Forum:http://webbtv.compodium.se/tallberg11/

MvH

Christine

En modebloggare kan visst vara en förebild för en miljöbloggare

Skriv en kommentar
10 juni 2011 20:42

I veckan hade tidningen Miljöaktuellt en bloggkurs och jag var där eftersom jag skulle vilja lära mig att blogga oftare och snabbare. Framförallt för att skriva av mig och kunna diskutera om sådant jag gör på dagarna. Jag inbillar mig att jag skulle kunna bearbeta mina tankar om hållbar utveckling och framför allt; tömma mig på den stora bördan av total inspiration som brukar infinna sig så här lagom till helgen eller vid arbetsdagens slut. Men det gäller ju att jag lär mig skriva så att någon därute vill läsa och diskutera.

Åter till bloggkursen: För att lära oss blogga måste vi gå igenom vad en blogg är, vilka som bloggar (3% av befolkningen), vilka som läser bloggar (12% av befolkningen går in på en blogg varje dag) och sedan det praktiska (skapa ett inlägg). Tjejer bloggar mest, och vi bloggar tydligen om mode. Vi fick lära oss att genom att läsa och studera modebloggar, så kan vi lära oss ganska mycket om att blogga. Men det tog inte en lång stund innan en av deltagarna frågade:


”Men mode-bloggar är väl inte samma sak, hur fungerar det för miljö-bloggar? Inom mode så kan man ha en massa åsikter men inom miljö handlar det om att gå från sina egna åsikter och inte tänka på sig själv utan att kliva utanför sitt ego.”


Ja, vem vill läsa det? Jag var inte beredd på att hålla med. Jag är visserligen ingen modebloggare och jag läser inte modebloggar. Men jag tycker att det finns en långsiktighet även i mode. Det kanske är ett mer omedvetet långsiktigt och grundat tänk som bottnar i status, social tillhörighet och det individuella. Miljömedvetenhet kan väl också handla om att vara egoistisk, det kan också vara en form av förverkligande. ”Miljömänniskor” drömmer väl också om en utopi, något ouppnåeligt, men det är kanske inte den där handväskan för 50 lakan eller Jet-set liv. Fokus handlar om vad andra människor tycker och vad man själv gillar, men mest vad man själv gillar. Det finns en gråzon precis som i mode. Det handlar inte bara om konsumtion.

Därför inser jag snabbt, att jag kanske ska lära mig skriva mycket mer lättsamt om mina små val och tankar i vardagen som kan bidra till något långsiktigt bra. Till exempel att jag valt att bara arbeta med sådant som berör hållbar utveckling (det är hett! just nu) och att jag i dagarna har blivit med ett lågenergihus som har solpaneler på taket, det är sååååå snyggt!

Jag längtar redan till vintern när elräkningarna kommer, det känns helt rätt.

Hoppas på en trevlig helg!


MvH

Christine

Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group