Christine Ambell med sin nya firma My Tomorrow Consulting, bloggar om hållbar utveckling. Här finns förkärlek till teknik och statistik samt gränsöverskridande samarbeten.

Ett annorlunda möte

Skriv en kommentar
8 juli 2011 11:46

Det är få möten som Tällberg Forum, alla verkar ha sina förklaringar om varför. För mig är det den gången på året som jag samlar tillräckligt många citat för att kunna skriva en citatbok och när forumet är slut infinner sig en envis känsla av att jag precis kommit hem från en jorden-runt-resa. Samtalsklimatet är mycket vänligt trots att det är stora och allvarliga frågor som diskuteras.  Vem vill inte tala om ”The era of complexity” när det inledningsvis hissas upp ett gigantiskt garnnystan i det cirkusliknande tältet?

Tällberg Forum 2011 i Sigtuna
Tältet i Sigtuna

För är det så att ”to many key decission leaders do not want complexicty”? Och att ”the biggest risk, is not understanding the situtation”. Samtidigt som ”The industry wants predictability, the finance don’t want it”. Tre citat från olika personer som får mig att fundera. Hur ska jag få bitarna på plats? och det viktiga blir inte vem som sa vad, utan att det sägs i ett samtal där människor lyssnar. Någon frågar: ”Is our world to mechanic? We can drive a car, but can we drive a teenager?” och vi skrattar igenkännande. En annan hävdar att ”In a world where change going faster and faster. Rules are meaning less” och vips, sprids citatet vidare ut i etern genom Twitter. Ett citat som jag har svårt att släppa är; ”The biggest problem is that we organize in stakeholders interest”, vi bör kanske först fundera över ”Where do we want to get as a global civilisation?” i denna självorganiserande globala komplexa värld.

Men är det så komplext då? Hans Rosling gav en rejäl dänga till vår miljöminister och hävdade att han bör bli minst lika bra som vår finansminister på att redovisa resultat. Hur svårt kan det va? Kanske inte i BMP varje kvartal, det finns annat att mäta. Utan data har vi svårt att få oss en uppfattning om situationen, en insikt; ”the governance is very important. Today it cost the same to dig for metals out of the ground as to recycle it. The government can make it 10 times more expensive to use raw material”.

Bibloteket Sigtunastiftelsen
Bibloteket i Sigtunastiftelsen hade bland annat en workshop som var öppen för allmänheten

Nä, nu får det vara nog med citat, nu är det arbete som gäller igen, efter allt detta kunskapsinhämtande känner jag ett visst ansvar, eller som grundaren av Tällberg Forum kanske skulle ha sagt; ”A call to duty, to mange that global thing”.

Här hittar du live-sändningarna från tältet på Tällberg Forum:http://webbtv.compodium.se/tallberg11/

MvH

Christine

2 Svar till “Ett annorlunda möte”

 1. Magnus Hedenmark skriver:

  Ja, sådana här möten och kloka citat behövs verkligen. Jag gillar Roslings kommentar om metaller. Det är ju den gamla diskussionen om skatteväxling det handlar om egentligen. Hur svårt kan det vara?

 2. ambell skriver:

  eller hur Magnus, hur svårt kan det vara? Självklart är det svårt, men hur svårt egentligen? Det kanske är svårt för att det skulle få en stor effekt?

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group