Christine Ambell med sin nya firma My Tomorrow Consulting, bloggar om hållbar utveckling. Här finns förkärlek till teknik och statistik samt gränsöverskridande samarbeten.

Hur resonerar Servera?

Skriv en kommentar
9 januari 2012 12:03

Grattis Servera, ni fick rätt av kammarrätten när ni överklagade den upphandling som Rättviks kommun ville genomföra. En upphandling med särskilt hårda djurhållningskrav, de skulle nämligen leva upp till Svenskt djurskydd. EU:s minimikrav på djurskydd ansåg kommunen, var inte tillräckliga.

Nu överklagade ni och fick rätt. Är det för att ni inte kan eller har för avsikt att leva upp till högre djurskyddskrav? eller är det för att ni tycker uppföljningen är alldeles för svår? Hur resonerar ni? Jag förstod inte er drivkraft i att överklaga ett sådant här initiativ.

För att försöka förstå, gick jag in på er hemsida om ansvarsfullt företagande och läser: ” Det känns bra att veta att det vi gör bidrar till något bra – både här hemma och på andra sidan jordklotet. Det ger en extra dimension i vardagen.”

Jag läser andra artiklar om att ni överklagar för att ni är rädda för osund konkurrens samt att ni vill förtydliga kraven, även om ni uppfyller kraven så finns det andra som inte gör det. Det får mig att tro att ni vill väl, men jag förstår inte hur ni har resonerat genom att överklaga. Vet ni hur mycket ni pengar ni har förlorat genom denna ”osunda” konkurrens eller är det en risk som ni har räknat på?  Jag är inte insatt i ert arbete, men jag tycker mig läsa att det finns en tendens av ren paragrafrytteri i denna process. Jag ifrågasätter om er överklagan verkligen var rimlig vid denna tidpunkt?

Men Rättviks kommun kommer inte att ge sig, de kommer att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen enligt Miljöstyrningsrådet. Redan år 2006 påbörjades kommunens arbete för bättre upphandlingar och jag hoppas att detta kan leda till bättre djurskydd. LOU har brister, det kan nog alla skriva under på, men ni har också tagit ett ansvar om ansvarsfullt företagande.

2 Svar till “Hur resonerar Servera?”

 1. Christine skriver:

  Samma visa igen. Nu Sigtuna kommun.
  http://blog.uwab.se/sigtunas-skolbarn-far-inte-stalla-krav-pa-kottet/

  Vart finns visionen Servera?

 2. Christine skriver:

  Sigtuna vann över Servera:
  Kammarrätten i Stockholm ger Sigtuna kommun rätt att ställa djurskyddskrav i offentlig upphandling. Domen godkänner även kommunens kontroll av de ställda kraven.

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/msr/pressrelease/view/groent-ljus-foer-djurskyddskrav-735800

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group