Nästa gång du köper en stol kan du rädda en gorilla

Skriv en kommentar
9 mars 2011 18:25

I morse när jag vaknade kände jag mig plötsligt väldigt otillräcklig. Lilla jag! Jag tycker jag ägnat hela mitt liv hittills åt att livet på planeten Tellus ska få ha det bra och leva i harmoni och alla de där orden som vi gärna tar till när vi ska beskriva det som kanske egentligen snarast borde beskrivas som att vi inte stör den ultrakapitalism som faktiskt råder i naturen – passar du inte in dör du. Detta kan naturligtvis diskuteras, men rent pragmatiskt är det ju så det fungerar hos de flesta arter av både växter, djur och annat på denna vår jord (och kanske på alla andra planeter också, vem vet?). Vi människor skiljer oss inte åt heller egentligen, annat än att vi lagt in styrmedel i vårt sätt att leva som gör att vi lärt oss lösa en hel del konflikter genom att helt enkelt prata ut om problemet i lugn och ro.

Men – jag kände mig alltså otillräcklig i morse. Plötsligt kom allt det där med planetens egna gränser över mig som ett tungt, mörkt vaddtäcke. Vi har runt 4000 km3 sötvatten till vårt förfogande (floder, sjöar och en stor del grundvatten). Vi använder redan idag ca 2600 km3. Vad händer när vi blir ytterligare tre miljarder människor som alla vill ha det bra? Vi har redan släpp ut alldeles för mycket växthusgaser. Jorden klarar en halt på ca 350 ppm CO2, men värdet idag är redan ca 380 ppm (detta går lite upp och ner). En temperaturökning på minst 2 grader är att vänta, vilket i sig redan är för mycket för att vi ska kunna känna oss lugna. Och CO2-utsläppen bara ökar och ökar. Jag hörde en klok person alldeles nyss säga att vi måste inse att all olja och all kol på jorden kommer att användas vare sig det är bra eller inte, ”låt oss vara realistiska”. Att det sedan leder till en säker undergång av det liv vi känner idag är måhända en mindre bisak som vi inte behöver bry oss om – eller? Då blir temperaturökningen minst 4-5 grader vilket skulle ödelägga allt vi idag känner.

Jag kände mig alltså otillräcklig. Vad ska jag ta mig till? Sluta andas?? Varje gång jag andas genererar jag ju CO2! Men så plötsligt kom en annan känsla över mig – tänk om allt vi gjorde ledde till att något blev ett uns bättre varje gång. Många unsar blir tillsammans en väldigt stor effekt! Om vi varje dag minskade våra utsläpp med bara några få promille så blir det snabbt många procent. Om alla som brukar ta fossilbilen till jobbet ställde den hemma en dag i vecka så minskar just de utsläppen med 20 %! Om vi dessutom äter nötkött en gång mindre i veckan, tvättar kläder en gång mindre i veckan, stänger av alla standby-apparater, investerar i solenergi och värmeväxlare, om vi torkar våra kläder utan värmefläktar, mm, mm. Och om alla hus, industrier, verksamheter energieffektiviseras – då blir det riktigt effekt som samtidigt sparar massor av stålar!

Plötsligt kände jag mig tillräcklig. Det slog mig att Kina tillverkar massor av de möbler bl.a. vi svenskar använder. Träet till dessa möbler kommer i stor utsträckning från Kina. Kina hämtar sina trävaror till stor del från Afrika. EU har fiskat ner sina fiskbestånd alldeles för mycket, så därför fixar EU så att EU-båtar kan fiska utanför Afrikas kuster och genom detta helt slå ut det lokala fisket. Skövling av skogen och av haven leder till fattigdom i Afrika, vilket i sin tur leder till att folk i Afrika, t.ex. Rwanda, för att klara sitt uppehälle, går in i skyddade områden för att hugga ner träd för att få bränsle till sin dagliga matlagning. De jagar även s.k. bushmeat i stället för att fiska (kanske inte havsfisket är så stort i just Rwanda, men många andra kustnära Afrikanska länder). Bushmeat innefattar hjortdjur, apor (såsom schimpanser och gorillor), elefanter, mm, mm. Varje år töms Afrika på ca 3 miljoner ton bushmeat och varje dag passerar ca 10 ton bushmeat Heathrows flygplats. På många fina restauranger i de stora Europeiska städerna kan man (under bordet) beställa gorilla- och schimpanskött… Betänk gärna att vi människor är närmare släkt med schimpanserna än vad schimpanserna är släkt med de övriga aparterna. Vad vill jag nu säga med allt detta? Jo – tänk på vilken fisk du köper och tänk på varifrån träet kommer i de möbler du köper. Genom att välja t.ex. MSC-märkt fisk och FSC-märkta möbler kan du faktiskt bidra till att rädda bergsgorillorna i Virunga från en säker undergång. Det finns idag bara ca 700 stycken kvar av dem. Och de är oerhört lugna och fredliga till sin natur. Och HELT oskyldiga till att jorden håller på att passera gränsen för vad som är lämpligt avseende en lång rad områden (ta gärna en titt på http://www.stockholmresilience.org/planetary-boundaries).

Vi kan alla göra något – och gör vi det så är vi en bra bit på väg mot en hållbar värld.

 
_MG_9349 Skärpt - liten

En silverback på Virungas dimhöljda berg.

Ett svar till “Nästa gång du köper en stol kan du rädda en gorilla”

 1. Aneisha skriver:

  With the bases lodaed you struck us out with that answer!

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group