Processen är räddad – men inte klimatet

Skriv en kommentar
16 december 2010 11:26

Nu har det gått några dagar sedan Cancun-mötet avslutades och resultatet har börja sjunka in och många organisationer har satt tänderna i de dokument som beslutades under de sista timmarna av COP16.

Faktum är att det antogs hela 26 olika dokument med varierande innehåll och tyngd. De tyngsta var överenskommelserna om de två olika förhandlingsspåren: fortsättningen av Kyotoavtalet samt det om ett nytt långsiktigt avtal. Däremellan förekom detaljbeslut om allt från avskogning och tekniköverföring till att man beslutade som för ett formellt tack till värdlandet (!).

Det viktigaste var ATT man kom överens. Utan ett återställt förtroende för FN-processen hade vi fått leta nya vägar att komma överens internationellt och det hade nog tagit längre tid än att använda det befintliga förhandlingsinstrumentet inom FN. Hur vet vi att det har återställt förtroendet? Ja, en samlad bild av reaktioner från miljöorganisationer (som i och för sig spretar i sina analyser) och analytiker visar att man ingjutit hopp i klimatförhandlingarna. Marknaden har också reagerat positivt och priset på utsläppsrätter gick upp. Framförallt gillade man att man beslutade sig för att koldioxidinlagring ska få bekostas av CDM-pengar.

Men, till pudelns kärna, vad kom man då överens om? Jo, framförallt att befästa det som man ifjol satte på pränt i Köpenhamnsprotokollet. Det har nu blivit infört i en överenskommelse (alltså en starkare skrivning än föregående år). Men fortfarande är man inte vid ett avtal, det steget siktar man på att ta vid nästa års möte, COP17 i Durban, Sydafrika.

Här är några highlights från överenskommelserna:

1. Man är överens om en maximal uppvärmning på 2 grader. Målet skall dessutom revideras om 5 år med sikte på att nå 1,5 grader om det finns vetenskpligt stöd för det.
2. Man är överens om att det finns ett glapp (the gigatonne gap) mellan nuvarande utsläppsminskningsåtaganden och 2-gradersmålet.
3. Utvecklingsländer ska vartannat år inkomma med en uppdatering om hur de mäter, arbetar med och når sina utsläppsmål. Detta var mycket viktigt för USA och de fick igenom detta krav när Kina och Indien gav med sig på att öppet redovisa sitt klimatarbete.
4. En klimatfond skall designas och införas som omgående ska överföra 30 miljarder dollar per år i klimatbistånd från rika till fattiga länder. Summan ska öka till 100 miljarder dollar per år till 2020. Fonden ska drivas av FN och inte av världsbanken som var alternativet. Detta var en stor framgång för utvecklingsländerna som hade detta som ett starkt krav. Vart pengarna ska tas är inte beslutat, men ett antal rapporter släpptes under COP16 som visar att summorna är realistiska.
5. CDM från Kyotoavtalet som låter rika länder göra utsläppsminskningar i utvecklingsländer kommer att stärkas.
6. REDD (minska avskogningen) är nära ett fullständigt avtal i och med överenskommelserna i Cancun. Länder ska nu sätta upp bevarandeplaner och synkronisera mätmetoder. Kvarstår gör egentligen bara detaljer och alla verkar överens i sak.
7. Klimatanpassning. Detta har hamnat lite i skymundan i Cancunrapporteringen men man har satt ökat fokus på just anpassning detta år. Man kommer att sätta upp ett ”Cancun Adaptation Framework” som ska hjälpa drabbade länder med klimatanpassningsplaner och finansiering. Här kommer man att arbeta tätt med försäkringsbranschen för att beräkna ekonomiska effekter och risker. Detta är nog det intressantaste utfallet för företagande och här kommer stora affärsmöjligheter att uppstå.
8. Tekniköverföringsarbetet ska stödjas. Det blir en snabb uppstart av ”Technology Executive Committee” och ett ”Climate Technology Centre and Network” för att stimulera och underlätta samarbete kring klimatarbete.
9. En fortsättning på Kyotoavtalet. Här hade man den stora knäckfrågan med låsta positioner på båda håll. Skrivningen blev att framtiden för Kyotoavtalet ska beslutas om så tidigt som möjligt och i tid för att säkerställa att det inte blir något glapp mellan första och andra åtagandeperioden. Vad det innebär vet ingen idag och detta blir en fortsatt tung knäckfråga under nästa år. Förhoppningsvis förlängs Kyoto bara så pass långt som krävs för att det nya mer omfattande avtalet kommer på plats.

Smolket i glädjebägaren är att vi med nuvarande planerade utsläppsminskningar fortfarande är på väg mot en global uppvärmning på ca 4 grader fram till nästa sekelskifte. Det måste alltså till en skärpning i det nya avtalet som ska på plats under COP17. Klimatet är inte räddat, men processen som ska rädda klimatet är räddad. Jag möter dagligen lönsamma lösningar på problemen från alla möjliga branscher så jag vet att det kommer att gå. Frågan är om vi hinner och vad konsekvenserna blir om vi inte hinner.

Nu återstår att följa implementeringen av alla nya mekanismer och se på vilket sätt vi företag som arbetar med hållbar utveckling och har kompetens inom klimatanpassning och utsläppsminskningar kan bidra med vår kompetens. Låt oss hoppas på ett bra år 2011 och att julen gjuter ny energi i oss alla.
/Andreas

4 Svar till “Processen är räddad – men inte klimatet”

 1. Ernie skriver:

  Hi there, I enjoy reading all of your article.

  I wanted to write a little comment to support
  you.

 2. You should take part in a contest for one of the most useful websites on
  the net. I will recommend this site!

 3. I used to be able to find good advice from your articles.

 4. dentist austin skriver:

  Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was truly informative. Your website is very useful.
  Many thanks for sharing!

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group