Rio+20, hoppas eller hoppa på?

Skriv en kommentar
14 juni 2012 10:18

Rio+20 är en komplex händelse. Vad ska det beslutas om? Att det är många som kommer råder det ingen tvekan om, men vilka och varför? Ban Ki Moon har under ett par månaders tid signalerat kaos från förberedelserna, men det senaste rapporterna andas optimism och hopp. Vad kommer att hända, på vilka nivåer och vem är det som kör egentligen? Och vilken betydelse har ett eventuellt slutresultat?
Jag har följt dessa toppmöten med intresse och fascination sedan länge. Lika mycket som att en avsaknad av konkreta och påtagliga beslut kan leda till totalt missmod och politisk skingring (läs: COP15) så kan möten av den här digniteten leda till globalt uppvaknande och samling och även konkret action (läs: förra Riomötet, som ledde till FNs klimatkonvention och Agenda21).

Det går inte alls att förutspå var och hur  Rio+20 kommer att landa. Trycket är högt och det finns en global uppslutning med över 100 förväntade statschefer på plats (bland dem exvis Frankrikes nyvalde Hollande). Storheter som Obama och Reinfeldt väljer att prioritera annat. Kanske är de rädda för att förknippas med ett eventuellt COP15-liknande scenario. Men kanske är det bra att de stannar hemma. Under det dramatiska slutskedet på COP15 ägnades alltför mycket tid och fokus åt att statscheferna skulle repetera sina ståndpunkter och betona vikten av att komma överens.Det kändes, för oss som var där, att man efter nästan två veckors förhandlingar, fick stanna upp och börja om när statscheferna med entourage, äntrade scenen. Min poäng är att det inte behöver vara av ondo att the big guys skickar fotfolket. Mandatet kan förvisso bli svagare, men arbetsprocessen smidigare. Och det är ofta arbetsprocessen som kan vara haken under dessa mammutmöten.

Oavsett hur det går är jag övertygad om följande: Kärnan i hållbar utveckling handlar om att ta ansvar. När 50 000 människor med samma insikt och fokus samlas kommer det att hända saker. Såväl i som kring rampljuset. När man har lösningar för hållbart samhällsbyggande, i mitt fall, hållbar stadsbyggnad, är det självklart att vara på plats för att föra fram dessa. Därför åker Sweco dit och deltar i officiella side-events, träffar andra från företagsvärlden och interagerar med det flöde av människor som kommer att finnas på plats. Trots trenderna i den globala utveckling så är problemet idag är inte avsaknad av lösningar, vilket gör att man ändå måste vara optimistisk. Utmaningarna ligger i att öka takten i omställningen, och skala upp implementeringen av hållbara lösningar. Min förhoppning inför Rio+20 är inte i första hand de nya mer eller mindre viktiga officiciella dokumentet som det kommer att resultera i. Det är att de 50000 deltagarna tar med sig stärkt engagemang, mod, insikt och kunskap kring hur de i sina verksamheter kan öka takten och skala upp en omställning till en hållbar värld. Jag tänker göra vad jag kan.

Andreas

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group