Nu är förslaget ute! En första analys ur ett företagsperspektiv.

Skriv en kommentar
20 juni 2012 19:15

 

Idag inleds slutfasen av FNs hållbarhetstoppmöte, Rio+20. De senaste dagarnas förberedelser i Rio de Janeiro har resulterat i ett dokument, ”The Future We Want” som är framarbetat av de deltagande länder och intressegrupper som deltar på mötet. 

Jag är på plats inne på Riocentro och har precis ”avnjutit” Mugabes minuter i rampljuset. Kanske är det priset för FN-processen som med dess fel och brister ändå samlar alla världens länder på ett sätt som är helt nödvändigt för att ha globala samtal och försöka nå enighet kring frågor som hållbar utveckling.
Dokumentet kommer göra många besvikna beträffande konkreta åtgärder för hållbar utveckling. Det är inte en komplett avsaknad av sådana utan man kommer utveckla Sustainable Development Goals och man har även kommit överens om processen för att göra detta. Dessutom föreslås ett inrättande av en högnivåpanel som forum för att följa upp Rio+20.
Som visionsdokument är det liggande förslaget intressant eftersom det pekar ut riktningen för utvecklingen av den globala hållbarhetsagendan. En första analys pekar på en tydlig integrering av företagens betydelse för att bidra till en hållbar utveckling. Det är positivt att man ser den kraft företag är när det gäller att bidra med konkreta lösningar och detta är en förändring jämfört med förra Riokonferensen. Överlag har det varit positiva tongångar på de företagsevenemang jag närvarat vid. Det finns en stor samsyn kring att vi har lösningar och det som man diskuterat är hur dessa kan skalas upp och snabbas på. Ett hårt och svårt jobb, men långt ifrån de deppiga och bitvis desperata tongångarna från delar av deltagarna på Riocentro (där förhandlingarna hålls)
Imorgon ska jag bidra med erfarenheterna som vi på Sweco har av att ha utvecklat SymbioCity-konceptet och arbetat praktiskt med hållbar stadsutveckling runt om i världen under många år nu. Mitt budskap blir detta: Vi vet hur man gör, vi gör det och vi står redo att fortsätta att arbeta tillsammans med alla möjliga aktörer för att aktivt bidra till en hållbar utveckling.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Magasinet Miljöaktuellt

MILJÖAKTUELLT NR 2/2014 UTE NU
 • Topp 20: Makthavarna som kan bättre
 • Tema transporter: Nu ska Sverige lära sig av Norges elbilssuccé
 • Tema transporter: Så blen Trafikverket gisslan i klimatpolitiken
 • Tema transporter: Tröga strukturer stoppar gröna metoden
 • Intervju: Nyamko Sabuni ser näringslivet ta täten
 • Debatt: Thomas Sterner om nyttan av miljöskatter
 • Krönika: Tomas Kåberger om vad Europa kan lära av Kina

Plus mycket annat!

Matnyttigt för miljöproffs

Läs allt detta i Lag & rätt nr 4!
 • Åtal för brott mot kemilagar
 • Fångade tre huggormar - döms till 40 dagsböter
 • Slamspridning fick inte stoppas - men nu kan fosfor utvinnas vid slamförbränning
 • Expertkommentar: Vattenkraft blir lättare att ompröva
 • Echa: Nytt skydd mot felregistrering
 • Bullerförslag skapar oklarhet för industrin
 • Miljömålsarbetet luddigt och ineffektivt
 • Livscykelanalyser för byggbranschen blir mer enhetliga
 • Nya gränser för perfluorerade ämnen i vatten
 • Mångmiljonböter kan drabba kommuner
 • HaV: "Åtgärder mot nanomaterial brådskar"


Tjuvläs Lag & rätt
Köp ett nummer i IDG Shop  

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Jon Röhne | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2011 International Data Group