Där pumpor får komma till sin rätt

Skriv en kommentar
28 april 2012 18:32

Det är inte längre så vanligt att man blir bjuden på inlagd pumpa till söndagssteken. När man säger pumpa tänker nog åtminstone barn mest på Halloween och spökfester vid All helgonahelgen. Men Maria och Sven-Åke Wardin har skickat oss ett recept på inlagd pumpa, som blev upptakten till detta reportage. De tycker att det är roligt att bevara ett kulturarv och gott är det, det tycker även barnen Matilda och Oskar.

Maria och Sven-Åke odlar sin pumpa själva och dessutom mellan 40 och 50 olika grödor för avsalu. En dag i veckan har de öppet för självplock och på sensommaren står de också på Humla torg, mellan Falköping och Ulricehamn. Det var när kunderna frågade vad man skulle ha pumporna till som Sven-Åke satte grytan på spisen och kokade ett smakprov efter sin mors recept. Sen gick det lätt att sälja pumpor.

Självplock

Odlingen har de inriktat på färska självplocksgrödor. Ärter, bönor, olika sallads- och kålsorter, morot, kålrot, lök, squash, gurka, pumpa, kryddor, blommor och bär. När säsongen är slut brukar också grödorna vara slut så när som på det som används i det egna hushållet. Även ägg från de 30-talet Loman-hönsen säljer de.
De brukar Marias föräldragård som gått i släkten i många generationer. Den är på 21 hektar, varav 9 är skog. Hennes föräldrar levde på mjölken från 15-18 kor fram till 1977. 1996 gick Maria och Sven-Åke med i Krav. I början tog Sven-Åke upp beställningar på jobbet på Volvo i Skövde. Sen har de ökat på odlingarna allt eftersom marknaden har växt. Genom en samverkan mellan småproducenter som kallas Falköpings mat och kultur har de fått både stöd och inspiration.
Maria jobbar som barnledare inom kyrkan vintertid – en perfekt kombination med odlingen, tycker hon.

Praktiska lösningar

Maria och Sven-Åke har många bra idéer och praktiska lösningar i den välskötta odlingen. De tillämpar täckodling och har anlagt knappt meterbreda odlingsbäddar i gräsvallen. Bäddarna bearbetas med jordfräs höst och vår och behöver bara rensas en gång. Ett 10 cm tjockt grästäcke håller ogräset tillbaka, gödslar grödorna och håller lagom fuktighet i jorden. Täckningen ger också mycket värme. Den höjer värmen med en odlingszon vilket är bra här, där man nästan ligger i zon 5. Hallon och andra bärbuskar utgör också vindskydd.
Eftersom täckmaterialet växer alldeles intill underlättas jobbet att täcka. När grödorna vuxit till ordentligt kan man blåsa gräset från klipparen direkt in på odlingbäddarna med lite stabilare sorter som kål och rotfrukter. Det är dessutom trevligt för kunderna att kunna gå på gräset och plocka till sig, tydligt och överskådligt.

Kombinerar med får

Fåren ingår också i kretsloppet. De hjälper till att beta gräset under våren innan behovet av gräs är så stort. Fårstängslet flyttas vartefter odlingsbäddarna besåtts eller planterats. På vintern går fåren på djupströbädd i stallet, som Sven-Åke bryter med hjälp av jordfräsen, så blir det lättare att gödsla ut. Inte mer än 20 000 har investerats i maskiner, en jordfräs som de hade tur att hitta begagnad och en åkgräsklippare. De har aldrig behövt köra med traktor i odlingarna, vilket är bra eftersom deras jord lätt blir väldigt kompakt om den utsätts för tryck. Den brunna fårgödseln läggs så tjockt att den kväver rotogräset och ger pumporna en bra skjuts i växten. Pumpor vill ha mycket näring.

Mångfald

Maria och Sven-Åke har i motsats till många andra inte specialiserat sig utan istället valt att satsa på mångfald. De har inte så mycket av varje sort men en mängd att välja på. På mindre orter är det lättare att sälja mindre av mycket och dessutom är det säkrare om någon gröda skulle slå fel.
Det finns planer på ett större växthus på 40 m2 för tomater och gurkor. Men Maria och Sven-Åkes motto är att skynda långsamt. Vi får se om det blir i år, eller om vi väntar till nästa, säger de.

Recept:
Pumpa med citron

1 kg pumpa
500 gr socker
2,5 dl inläggningsättika
4 dl vatten
Skal och saft av 2 citroner
½ tsk atamonpulver

Skala, dela, kärna ur pumpan. Skär den i små tärningar.
Gör en lag av socker, vatten, ättika, citronskal och lägg fruktbitarna däri.
Koka tills fruktbitarna är genomskinliga. Tag då upp dem och låt saften koka in.
Lägg nu åter frukten i lagen, Atamon tillsätts och citronsaften samt rör om.
Pumpan är sedan färdig att läggas i rena burkar och lock som upphettats i kokande vatten. Väl tilldragna håller sig innehållet i flera år.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group