Hellre en bit jord

Skriv en kommentar
21 april 2012 16:51

Efter åratal av hård politisk styrning för att avfolka landsbygden och förflytta människorna till städerna kan man lätt konstatera att detta har varit en djupt olycklig utveckling. Både för dem som tvingats flytta till storstädernas ghetto-liknande förorter och för dem som envist bitit sig kvar på landsbygden.

De flesta inser att en rimlig avvägning mellan stad och land skulle gynna alla.
Det politiska experimentet med att flytta folk och upplösa naturliga gemenskaper kan vara en trolig anledning till att allt fler människor inte längre orkar hänga med i ekorrhjulet. Det gäller inte bara de som tvingats flytta utan också de som stannat kvar vilket tydligt skildras i Bengt Bratts starka och realistiska nutidsskildring Hem till byn.

För allt fler går det upp att det inte bara är arbetsmiljön som gör att ”folk går i väggen”. De sociala nätverken och sammanhållningen mellan generationer, vilket är en förutsättning för ett bra och tryggt liv, har brutits ned och resultatet är ensamhet, isolering, rotlöshet och främlingskap mellan olika grupper. På landsbygden lever nätverken dock kvar mer än i städerna.
Eftersom det inte längre ens kortsiktigt är en ”lönsam” utveckling vi är inne i kanske människorna besinnar sig. Enligt experterna går vi nu från informationssamhället till kommunikationssamhället.

Det globala kommunikationssamhället skulle bli det bästa av samhällen där vi i stort sett ska leva av att kommunicera med varandra. Det var 3G – tredje generationens mobiltelefoner – som skulle bli det största industriprojektet någonsin och lyfta inte bara den svenska telecom-industrin utan sysselsättningen överhuvudtaget. Det nya var att vi skulle kunna använda ”nallen” som en dator. I reklamen framhålls att i stället för den gamla mobiltelefonen som ”bara” kan överföra 40 000 tecken per sekund kan 3G överföra 500 000 tecken per sekund.
Hur många efterfrågar denna manick som bara blir ett ytterligare stressmoment och därtill för stora kostnader. En konstlad och falsk ersättning för en förlorad gemenskap och personliga möten.

Nu går Ericsson och andra telecomföretag uruselt därför att folk har genomskådat kommunikationsbluffen och har mycket mer angelägna behov att fylla i det dagliga livet. Det tycker vi är ett sundhetstecken.
Dessutom varnar seriösa forskare för en alltför flitig användning av mobiltelefonen och för den elektromagnetiska strålningen från de tiotusentals mobilmaster som planeras för 3G.
Läget är allvarligt. Vi ser hur telecomföretagen runt om i världen slår vantarna i bordet.
I framtiden är det viktigare att äga en bit jord, om än aldrig så liten, än den senaste generationens mobiltelefon. Historiskt sett är det landsbygden och jorden som gett överlevnad i krislägen.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group