Kortsiktighetens tidevarv

Skriv en kommentar
21 april 2012 16:20

Medan våra förfäder räknade i solvarv och generationer snurrar hjulen allt fortare och resultaten ska komma allt snabbare. Tiden då man talade om att lämna över en bättre gård, ett bättre företag än det man tog över, till nästa generation verkar för de flesta vara långt borta.
Troligen är det på landsbygden på de mindre gårdarna som det långa perspektivet överlever därför att det är en nödvändighet. Många väljer också livet på landet därför att man trivs med den livsstilen, även om den inte passar in i det moderna ekorrhjulet där den kortsiktiga ekonomin är överordnad allt annat.
Kortsiktighetens tänkande som kom med industrisamhället skördar i dag många offer. Både människor, djur och natur ska tvingas producera mer än vad som är rimligt. Nästan var tredje person i arbetsför ålder är i dag i Sverige långtidsjukskriven eller förtidspensionerad.

Allt fler ungdomar gör revolt mot standardjäktet och stressen som de instinktivt känner varken ger dem eller deras föräldrar någon större lycka. I jakten på högre standard än vi egentligen mår bra av krossas familjerna, barnen lämnas tidigt bort och det som förr var ett hem är i många fall i dag bara ett garage där man parkerar sig om natten.
Trots pedagoger på en skola och hög materiell standard har aldrig tidigare det grova ungdomsvåldet varit så stort, aldrig tidigare har så många ungdomar använt starka droger och aldrig förr har vi haft så många självmord bland unga som i dag när vi kanske har den högsta materiella standarden vi någonsin får uppleva. Lyckan går således inte att söka i ytterligare standardhöjning utan i gemenskap och gemensamt ansvar för framtiden.

Galna kosjukan och genetiska fel på djuren på grund av ensidig avel och ständiga krav på ökad avkastning visar att inte heller djuren orkar med längre. Det håller inte att vi som lever just nu oreflekterat kräver lägre livsmedelspriser och ”standard” till vilka metoder som helst. Till och med att genmanipulera själva det heliga livet vars fruktansvärda effekter vi bara kan ana oss till.
Ja själva jorden sviktar. Spannmålsjordarnas utarmning med kemikalier och växtgifter försurning och därmed påskyndad urlakning av jord- och skogsmark ger övergödda och utfiskade hav. Det är mer än hög tid att människan besinnar sig och tar sitt ansvar för skapelsen.
Trots allt är jag en ”absurd optimist” som Tage Danielsson uttryckte det. Eftertänksamhet och långsiktighet ligger i luften. Allt fler reagerar mot kortsiktigheten och då finns det inget bättre än att försöka leva med ett längre och djupare perspektiv på ett litet ställe på landet. Där kan den efterlängtade långsamhetskulturen frodas och utvecklas så att vi kan komma ikapp oss själva och fundera över livets mening lite mer. Det är inte lättsinnigt. Det är en nödvändighet.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group