När konsumenterna vaknar

Skriv en kommentar
25 april 2012 15:19

I det nya seklets andra julnummer finns flera uppmuntrande reportage som visar att lokal och småskalig produktion av livsmedel med framgång kan konkurrera med den anonyma stordriften. Landsbygdens fiender, som under mer än 50 år lyckats dupera konsumenterna om att massproducerad industrimat håller högsta kvalité och framför allt är billig, tvingas nu till reträtt.

Denna jordbrukspolitik har fram till nu hänsynslöst drivits av socialdemokraterna/LO och det utan jämförelse mest landsbygdsfientliga folkpartiet hand i hand med de stora liberala drakarna och den statliga rådgivningen.
Tyvärr slog storfräsarna inom LRF, i början av 70-talet, in på samma linje tillsammans med vissa kretsar inom centern. Denna stora oheliga allians såg länge ut att vara en oslagbar allians i sin strävan att lägga ned småbruken och avfolka landsbygden.
Så kom den av många förutsedda kollapsen främst manifesterad av Galna kosjukan. Nu avslöjas också gift- och kemibolagens lögn om att växtgifterna snabbt bryts ned. I de ensidiga spannmålsdistrikten är grundvattnet förorenat av växtgifter.

Att den förhärskande prispressen lett till rovdrift på husdjuren kommer också i dagen. Fixerade suggor, nakna höns i sina burar, kor och kalvar med ständiga diarréer har fått de tidigare så manipulerade konsumenterna att sätta både, fläsket, ägget och biffen i vrångstrupen.
Den nämnda oheliga alliansen fick helt plötsligt konsumenterna emot sig. Konsumenter i Samverkan började tala om öppna landskap, kvalité och bra djurhållning som ett konsumentintresse.
Nu försöker (s) göra politik av att angripa det ohållbara jordbruk och den djurskötsel som de tvingat fram med sin enögda prispolitik.

Som en följd av den förda jordbrukspolitiken ser vi en skrämmande ökning av allergier, astma och eksem bland barnen. Det är bl a giftrester som finns i den färdiga barnmaten som de små kropparna inte kan bryta ned naturligt. Mikroskopiska växtgift- och kemikalierester vandrar ut i huden och i andningsorganen där de bryts ned och då orsakar stort lidande.
Samtidigt kommer det uppmuntrande rapporter om att barn till ekologiska odlare, liksom barn som växer upp med djur är mycket mindre allergiska.
Tyvärr är vare sig marknadsekonomi eller planekonomi någon garant för ett miljövänligt jordbruk.
I USA är giftanvändningen, hormon- och genmanipulering förhärskande och i Sovjet ledde planekonomin till både förgiftade marker, livsmedelsbrist och total kollaps.
Fördelen med vårt system trots dess svagheter är att konsumenterna kan påverka. I takt med att industrijordbrukets avigsidor blir kända vaknar konsumenterna och nu går det fort mot småskalig ekologisk produktion, gårdsbutiker och lokal förädling.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group