Ett hållbart möte!

Skriv en kommentar
27 april 2012 23:07

I ett regnigt men storslaget Montreal har sedan i måndags hållbarhetsengagerade mötesproffs från hela världen mötts under 2012 års upplaga av Green Meetings Industry Councils, GMIC, konferens om just – hållbara möten!

Konferensen som i år avhölls för sjunde gången samlar väl över 200 specialister verksamma inom detta snabbt växande område, bland dem GMIC Sweden’s president Patrik Dyrendal från SF, mötesproducenter från bolag som MGM, Microsoft, Oracle, Cisco, för att nämna några och representanter från mängder av destinationer som insett att hållbarhet gör skillnad såväl ur ett långsiktigt överlevnadsperspektiv som ur ett kortsiktigt ekonomiskt sådant när det gäller att attrahera kongresser och möten av alla typer. Vancouver, Köpenhamn, Leipzig, Portland, Singapore, och förstås Montreal var några av de många deltagarna.

Key note speaker var John Picard en arkitekt, hållbarhetstänkare och teknikfantast verksam i Silicon Valley och världen över, gav oss en rad exempel på hur den snabbt ökande teknikutvecklingen kommer att bidra till ett mer hållbart samhälle.  Han som flera andra nämnde saknaden i USA efter Ray Andersson, CEO för Interface och hållbarhetsguru, som tragiskt gick bort förra året och lämnade ett stort tomrum i leden av hållbara ledare.

SEMT Re-lanserat webbaserat hållbarhetsuppföljningssystem för mötesindustrin som är GRATIS för GMIC’s medlemmar. Ett samarbete med MPI som helt klart är värt att titta närmare på: http://youtu.be/dx-jVQf4hTA

Meeting the Future en helt ny Guide för alla som vill göra möten som är en del av lösningen. En vidareutveckling av The Sustainable Rock Concert som publicerades av det Naturliga Steget 2007 och som anpassats till mötesindustruin av  två av de främsta experterna på hållbara möten, Amy Spatrisano och Michael Luehrs. Guiden lanseras som en ”open source” resurs av GMIC med tillägget “pay what you find it is worth” genom valfri donation till GMIC Foundation. Ladda ned: http://bit.ly/JjkJo6

Cirque de soleil är en legendarisk del av Montreal och världen och dessutom ett strålande exempel på ett företag med integrerad hållbarhet. De som hade förmånen att få göra en ”back of stage tour” i deras studio belägen i en tidigare problemstadsdel i Montreal och på en återvunnen soptipp, glömmer det inte och fick man sedan samma kväll uppleva deras nya show Amaluna är man frälst!

Michael Luehrs föreslagen som ny president för GMIC globalt av en enhällig valberedning och styrelse, kul för Sverige med en “svensk” president vilket blir ytterligare ett bevis på att Sverige håller takten i det globala hållbarhetsracet. Michael är sedan ett antal år baserad I Stockholm och är idag verksam i den amerikanska hållbarhetsrådgivaren MeetGreens svenska verksamhet.

Var då mötet i sig hållbart? Nej, men det var absolut en strålande samling av verkligt hållbara delar av såväl ekologisk som social art och jag är övertygad om att fotavtrycken som återstår av detta möte är väl motiverade av det avtryck i hållbar mötesproduktion som blir resultatet globalt och lokalt.

Var gick det fel – funderingar från ett vindsfönster i Paris

Skriv en kommentar
21 juli 2011 11:07

Under juli månad har jag förmånen att bo i en av Svenska Institutets underbara lägenheter på Centre Culturel Suédois i de färgrika Mariaskvarteren i Paris. Skälet till att en enkel hållbarhetsrådgivare får hyra en av dessa för Kultursverige erbjudna kryp in är att jag är här för att översätta min bok Sustainability in Practice till tre nya språk (bl.a. svenska).

Så långt är allt rätt och Paris lika underbart som alltid men med en nyhet, nämligen att att hållbarhet börjar dyka upp här och var också i den franska vardagen. Allt från källsorteringsinitaitiv till ganska gott om ”bio” mat i affärerna och en och annan elbil och mer tillgängliga bussar för att ge några exempel.

Men nu till dagens fråga – var gick det fel? en fråga som är lika aktuell i Sverige eller många andra delar av västvärlden.

Var kom den bensindrivna lövblåsaren ifrån? När hände det och framförallt varför?

Mittemot min takkupa på Rue Payenne 11 ligger den underbart vackra parken Square Georges Cain (Georges Cain var målare och illustratör åt bland andra Balzac och Beaumarchais) lummig och med stora lövträd, färgrika planteringar, antika byster och som alltid i Paris, gratis internet!

Denna morgon kommer den punktlige trädgårdsmästaren för att se till ”sin” park och idag är det krattning av fällda frön från de stora lövträden som står på programmet tydligen. Små oförargliga bladliknande frökapslar som man i och försig skulle kunna kratta bort från den rundade grusplanen i mitten vilket kanske skulle ta 20 minuter. Min vän trädgårdsmästaren har nu hållit på i 63 minuter att jaga dessa stackars frön med ett oerhört högljutt bensindrivet, med tvåtakstmotor försett, blåsaggregat.

Förutom CO2 utsläppen, hans inandnig av halvt förbränd bensin, att kvarterets 200 duvor är färdiga för terapi och att samtliga boende och arbetande i området har utsatts för ljudmiljöförstöring av gigantiska mått i över en timme så ser parken ut ungefär som från början!

Ge karln en kratta så får han motion istället för belastningsskador och behöver inte andas in besinångor samt kan göra jobbet på tredjedelen av tiden!

Väl medveten om att det finns större problem i världen än just detta så var det skönt att få lätta sitt hjärta och det är väl vad kolumner och bloggar är till för!

A bientôt

JP

Beyond conferencing…

Skriv en kommentar
24 februari 2011 17:19

GMIC’s  www.greenmeetings.info  arliga konferens avslutades igar efter tre fantastiska dagar.

Over 3000 tweets och med samtliga 300 deltagare (250 live och 50+ virtuellt) on-line under hela konferensen vibrerade verkligen Porlland av kreativitet och hallbarhet.

Kommande vecka kan du uppleva hela eller delar av konferensen on-line for en $50 http://www.threesquaresinternationalinc.com/GMIC/

Nedan en liten lista av nagra slumpvis valda hojdpunkter fran min horisont…

Levande skyltning: i en snabbt tilltagande digital varld kan man overrasaka konferensdeltagarna med vardar som hanvisar dem ratt, genom att ersatta saval materialkravande traditionell skyltning som dyr digital sadan med frivilliga studenter som kompenseras med fritt deltagande i konferensen.

USA overraskar  – i okande takt dyker hallbara hubbar upp med, som i Portlands, Boulders och Denvers fall, varldsledande hallbarhetsinitiativ som i manga fall ligger hastlangder fore oss i Sverige till mer overraskande initiativ som MGM’  som byggt varldens storsta LEED cerifierade byggnad i Las Vegas!

Atervinningsrabatt ar ett annat kraftfullt exempel pa hur man utbildar och driver pa utstallare pa stora massor och konferenser. Din hyra for utstallningsyta eller lokal relateras direkt till hur val du resurssparar av framforallt waste men ocksa givet att matsystem finns, el och vatten.

Hallbarhetsradgivare inkluderad i priset borjar bli en allt vanligare forekommande USP for destinationsbolag vid inforsaljningen av storre kongresser!

Virtuella paneldeltagare via Skype ar ett kostnadseffektivt och engagerande satt att knyta ihop varlden.

Sammanfattningsvis var Game On nagot helt nytt i motesindustrin med kombinationen av tavling i lag, full digital narvaro och hallbarhet integrerad i varje del av planeringen. Ett koncept som forhppningsvis kan bidra till att gora Hallbarhet till ”Mainstream” i motesindustrin.

Just detta: vikten av att gora hallbarhet till en mainstream verklighet var helt klart essensen av dessa tre fantaatiska dagar och kanske var arets Key note presentator  Professor Karl-Henrik Robert, grundare av Det Natruliag Steget som fick staende ovationer i flera minuter, den som ingav mest hopp nar han pavisade att forskning visar att om 15% av en population overtygas sa nar man den ”tipping point” som leder till mainstreambeteende. Kanske ar vi dar nu med det paradigmskifte som ar en forutsattning for var overlevnad vantande runt hornet. Motesindustrin med sin kommunikativa kraft kan mycket val vara den sista valbehovliga procenten for att vi skall na dit…  Game On!

Food Hub, Excess fabrics och tillgängliga hybridmöten

Skriv en kommentar
22 februari 2011 02:07

Första dagen av GMIC’s globala konferens om hållbara möten präglas av den inbyggda tävlingsstrukturen där under tre dagar 300 deltagare (varav 50 talet virtuellt) uppdelade på 15 lag tävlar om att skapa det mest hållbara mötet genom att direkt applicera nyvunna kunskaper från seminarier och workshops på ett business case.

Detta är verkligen bortom traditionella mötesformer och all kommunikaton sker digitalt via sociala media och ett gränsnsittt Ipad, mobil och live!

Tre av de lärdomar jag plockade upp denna första dag är…

FOOD HUB – en cool applikation som gör teorierna kring food mapping till verklighet. En slags Facebook för bonden och uppköparen utvecklad med statliga amerikanska pengar. Nu ett färdigt system att exportera och franchisa. En fantastisk lösning som kopplar ihop den lokale bonden med uppköpande hotell, resauranger, skolor och kommuner. På ett smidigt sätt har man tagit höjd för att få med alla på tåget inkklusive distributörer och kedjor. Imponerande och effektivt – men vem blir först att ta detta till Sverige och Europa? Se http://food-hub.org/

Upcycling av excess textilier…
Idag räknar man med att upp till 20% av tyger kan gå som spill till förbränning eller soptipp i det höga tempo som textilindustrin i asien upplever. Ett företag som har som affärsidé att sy upp kläder av detta överskott firar triumfer i USA just nu och finns med på Ophra’s lista och i TV vid ett antal tillfällen. Att de därutöver ser detta som ett första steg mot hållbarare klädproduktion i stort imponerar än mer. Se http://www.looptworks.com/

Hybridmöten har varit på allas läppar det senaste året!

Att våra vanliga möten kan breddas, effektiviseras och fördjupas genom en digital dimension börjar bli verklighet för allt fler och att nyttan av virtuell mötesteknik är större än det hot mot mötesbranchen som några upplevde initialt är idag självklart.

Men en för mig ny dimension är att det också är ett ypperligt sätt att göra möten tillgängliga för de deltagare om har fysiska utmaningar att ta sig till mötet på grund av handikapp. Ytterligare ett starkt skäl att driva på denna utveckling snabbt!

JP måndag kväll i Beautiful Portland, Oregon, USA

Titta in på vår konferens i Oregon – virtuellt!

Skriv en kommentar
20 februari 2011 17:19

conference logo 2011 Game On

Nu är det dags igen för årets hetaste kunskapskälla för hållbara möten:

GMICs årliga konferens!

I år träffas vi i Portland Oregon – och du kan vara med!

Registrera dig senast söndag för gratis deltagande eller efter konferense och ta del av det inspelade materialet för en billig penning på..

http://sustainablemeetingsconference.eventbrite.com/

välj virtual ticket

Under de närmaste dagarna kommer jag att ge korta rapporter med high lights från konfrerensen på denna blogg!

JP

Skriv en kommentar
12 februari 2010 08:33

GMIC-Individual-logo_low_reso

Virtuellt eller hybrid – det är Leaning Design som avgör

Skriv en kommentar
12 februari 2010 08:32

Paul Salinger VP Oracle inledde dagen med ett mycket intressant pass kring Learning Design ett begrepp som understryker vikten at att det är meningen med, och önskat resultat av, mötet som måste styra planeringen inte teknik, destination eller trender (låter självklart, men ofta ser verkligheten annorlunda ut i planeringsprocessen).  Paul var för övrigt den som ansvarade för Oracles Open World med 58,000 deltagare i San Franciscos centrum!

Med en verklighet där många flygbolag kommer att stryka på foten när oljan passerar $150 fatet  (och det finns beräkningar som gör gällande att vid $200 är flygindustrin ett minne blott) eftersom de halkat efter i forskningen kring förnybart så finns det bara av detta skäl all anledning att börja vänja sin organisation vid virtuella möten redan idag.

Vänja sig vid att designa mötet först.  Är det fråga om informationsspridning är ett enkelt webinar oslagbart, gäller det förhandlingar mellan parter som känner varandra kan telepresence fungera väl (trots hög prisbild) men som tidigare konstaterats när det gäller att bygga förtroende och att entusiasmera är och förblir livemöten oslagbara.

Slutsatsen blir att designa mötet efter behovet men att börja förbereda för ökad andel virtuellt l hybridmöten. Ett skäl ytterligare är att vårt sätt att kommunicera förändras oerhört snabbt och med det blir digital kommunikation norm snarare än nyhet.

Under eftermiddagen höll Roger Rickard en spännande föreläsning kring konsten att påverka och bidra till förändring. För en organisation som GMIC med målsättingen att förändra en gigantisk industri från obetänksam tradition till hållbarhet är det oerhört viktigt att förstå hur man effektivt påverkar människor och omvärld att förändra sig.

Grundreglerna var, Utbilda dig, börja med att tala med och lyssna på folk i din närhet, påverka media och myndigheter, använd sociala media, ring politiker, arbeta frivilligt, ge bidrag, tro på det du gör och inspirerar, arbeta lokalt, förstå andras uppfattning, var positiv, var personlig och känslosam, använd positiv story telling och erbjud lösningar på folks problem. Kan låta självklart men är resultatet av år av forskning och används av lobbyister och aktivister världen över.

Vid konferensens avslutning pratade inkommande president Guy Bigwood från MCI om det sannolika målet att nå 1000 medlemmar i år och öppna ett antal chapters. Den stora frågan är vilket blir vårt första utanför USA, Slovenien, Japan, Taiwan, Portugal, Spanien, Danmark, Holland eller Sverige?

Du som vill veta mer kontakta gärna mig.

Jan Peter

Janpeter.bergkvist@sleepwell.nu

Director of the Board of GMIC

www.greenmeetings.info

Hållbar definition av hållbarhet antagen av GMIC

Skriv en kommentar
11 februari 2010 01:11

Första konferensdagen inledd och efter öppningsanförande av Amy Spatrisano som berättade om den fantastiska utvecklingen av GMIC sedan 2003 hade jag förmånen att introducera Det Naturliga Stegets principer ( http://www.thenaturalstep.org/our-approach#next-steps )  som på måndagens styrelsemöte beslutades vara grunden för GMIC’s definition av hållbarhet från nu.

Dagen Key note speaker var Annie Leonard som skrivit boken och gjort kortfilmen ”Story of Stuff” som setts av över 8 miljoner människor i 223 länder hittills, ta en titt själv på  www.storyofstuff.org

Bland mycket tänkvärt i hennes föredrag baserat på 20 års forskning över hela världen kring sophantering och överkonsumtion kom hon också in på smarta lösningar i en mer materialeffektiv värld där jag fastnade för två: verktygsbibliotek som man redan idag finner i USA där du mot uppvisande av ditt lånekort lånar borrhammaren precis som en bok som du sedan lämnar åter! Och sedan den nya oberoende databas i USA som gör det möjligt för konsumenten att scanna barcoden på en vara och få reda på dess kemikalieinnehåll: http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1

Nästa session handlade om hållbar mötesrestauration och utmaningarna i den relativt begränsade tillgången på ekologiska produkter. Ett tydligt sätt att ändra beteende och med det höja efterfrågan är Food mapping som visar matens väg till bordet och hållbara lokala alternativ i bildform. Nu kommer också databaser som kan hjälpa oss hålla reda på vilken mat som finns lokalt var och när under säsong för hållbar menyplanering med säsongstema.

Ett program berättade om senaste AV teknik och hur den kan bidra till hållbarare möten, däribland mini LED projektorer och nya stora LPD displayer för hela väggar som sjunkit i pris från 10 miljoner till 500.000 och naturligtvis Ipad .

Kopplat till detta följde ett pass om virtuella möten dess möjligheter och begränsningar. Några av slutsatserna var att om man anpassar pedagogik och teknik kan man framförallt via hybridmöten bredda deltagande enormt.  De delar som är svårare att uppnå är de fysiska känslor som att skaka hand och fira framgång gemensamt vilket är basala handlingar för framgång och detta måste man ha i minne och ha klart för sig målet med ett möte innan man gör det 100% virtuellt. Viktig också att utbilda såväl publik som föreläsare i denna nya miljö för att nå framgång och ett grundtips för en föreläsare som arbetar virtuellt är att minst var 10:e minut ha ett känslomässigt inlägg eller en story att berätta som berör.

Create your future from your future, not your past – Werner Erhard

Skriv en kommentar
10 februari 2010 14:31

Dag ett på konferensen som egentligen är en pre-conference day har handlat mycket om ledarskapets betydelse för att driva förändring. Utmaningarna här är samma som i Sverige och sammanfattas bra med citatet ”Du kan aldrig motivera människor bara inspirera dem, motivationen kommer inifrån”. Detta är kanske mer sant än någonsin när det gäller något så avgörande som att välja att bidra till vår överlevnad och agera hållbart.

Tydligt är dock finanskrisens mycket djupare spår här i USA och att den inte är över utan att man förhoppningsvis vis nu börjar ana ljuset i tunneln. Positivt däremot är att hållbarhetsinitiativ växer upp som svampar ur jorden över hela USA och inte bara som tidigare längs kusterna. Detta gör att alla former av teknik och tjänster som bidrar till ett hållbart samhälle har ett enormt uppsving nu och timingen för svensk teknik- och kunskapsöverföring är perfekt.  Skandinavien i allmänhet och Sverige i synnerhet har en närmast gudomlig image inom detta område men när det börjar hända saker här går det fort så 2010 är nog året för Sverige att göra hållbara affärer i USA.

Som ett led i globaliseringen av GMIC (Green Meetings Industry Council) planerar vi nu att sätta upp chapters på ett antal strategiska regioner/destinationer i utanför USA. Ett informellt första möte hölls igår med representanter från Taiwan, Holland, Spanien, Portugal, Danmark, Sverige, UK och Slovenien.

Andra höjdpunkter under dagen var diskussioner kring ny teknik både som möjlighet och utmaning ur ett hållbarhetsperspektiv. SpotMe är ett schweiziskt/amerikanskt bolag som tillhandahåller handenheter till alla konferensdeltagare (som en mobiltelefon) som inte bara ersätter alla pappersdokument utan också innehåller de fantastiska nätverksmöjligheter som sociala medier erbjuder, under hela konferensen.

Under COP 15 fanns ett antal ”tele presence rooms” där över 100 möten hölls med upp till 36 deltagare så virtuella möten tar äntligen mark.

.Samtidigt är det viktigt att minnas att allt detta också kräver energi (apparatladdning är den snabbast växande elkonsumtionen i USA idag!) så kom ihåg att byta och spara. Alltså byta till förnybar el och spara genom att t.ex. inte ha stand by funktoner aktiverade.

Ett avslutande citat får bli: ”Vision without execution is hallucination” enligt Thomas Edison

67% tillväxt och hybridmöten

Skriv en kommentar
9 februari 2010 05:28

Denver, Colorado dagen efter New Orleans Saints oväntat tog hem segern i årets Super Bowl i Miami , en final då hela USA står stilla och som detta dessutom år tog hem  titeln: världshistoriens mest sedda TV sändning.

På Conventioncentret pågår förberedelserna som bäst inför årets GMIC konferens (Green Meetings Industry Council)  som kommer att ha rekordantalet 240 deltagare från ett tiotal länder.

På styrelsemötet (jag sitter i styrelsen sedan 2009) som vi just avslutat kunde vi bland annat glädjas åt en tillväxt på 67% i antal individuella medlemmar, 29% i företagsmedlemmar  och som ett tydligt tecken på att vår internationaliseringsambition bär frukt, medlemmar från 30 olika länder!

Över middagen följde en spännande diskussion kring virtuella möten och kanske framförallt hybridmöten ett ord för möten där man maximerar effektivitet, kapacitet och kostnadseffektivitet genom att blanda traditionellt möte med sociala media och telenärvaro.

Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group