Politiker och ekonomer som vågar tänka om – var finns ni?

Skriv en kommentar
10 maj 2012 17:15

Insåg på ett möte i veckan att nu har även politikernas rådgivare och förlängda språkförstärkare – PR byråerna – börjat förstå att samhällsutvecklingen kräver nya budskap och att de global värderingsfrågorna har kommit i centrum. Nåväl, en och annan PR byrå började profilera sig på de nya frågeställningarna för något år sedan, men de var väldigt få. Trycket från politikerna har inte heller varit särskilt starkt eftersom de insåg att de nya samhällsutmaningarna krävde nytänkande och osäkert om man skulle kunna vinna nya väljare på hotbilder om vår planets existens. Men nu tycks det ändå kännas som om att allt fler PR byråerna börjar inse att vi har bara en planet – även om vi lever som om vi hade fler  Det är hög tid för PR byråerna att börjat hjälpa politiker och ekonomer att artikulera frågeställningar som hittar balansen mellan naturen och människans utveckling. Och varför inte se detta som en utmaning inför årets Almedalsveckan där de flesta PR byråerna är på plats. Och här kommer de flesta att möta mina kollegor på Respect som bevakar hur hållbarhetsfrågorna kommer att belysas under Almedalsveckan.

John Elkington frågar i den engelska dagstidningen The Guardian idag om innovation och nya affärsmodeller kan hitta en balans och säkra en hållbar utveckling under det 21:a år hundradet.  En av de metoder som gav mig inspiration och kunskap för en mer balanserad samhällsutveckling var arbetet med Stiftelsen Det Naturliga Steget i början på 90-talet. Karl-Henrik Roberts klokskap och insikt öppnade upp ögonen för många företagsledare. Idag så har vi sett många nya hjälpmedel som bla bidragit till en balanserad affärsutveckling med fokus på både ekonomi, ekologi och sociala områden.  Global Reporting Initiative (GRI) är ett exempel som ger ett bra stöd till hur företag och även andra organisationsformer integrerar ekonomi - ekologi och sociala frågor.

Men problemet som jag ser det att vi har lämnat politiker och ekonomer bakom oss. Politiker och ekonomer förstår inte hur man kan mäta och rapportera om Eco Systemets konsekvenser när de diskuterar eller fattar beslut om och utvärderar BNP eller Nationalräkenskaperna.

Vi behöver utveckla ett ekonomiskt system som ger en bättre livskvalitet för alla inom de ekologiska gränserna för planeten. En av de som tänkt och utvecklat tänkandet på detta område är Pavan Sukhdev som just nu besöker Stockholm för ett styrelsemöte med Stockholm Resilience center och samtidigt deltog i ett seminarium organiserat av tankesmedjan Global Utmaning. Han har bla arbetat med G8+5 projektet – The Econimics of Ecosystem and Biodiversity TEEB  En annan intressant artikel är skriven av Charles Secrett - 9 good reasons why environmentalist should call themselves economists  där han bla påpekar det nödvändiga i att inse det fulla produktiva värdet av att leverera en hållbar utveckling, generera ärligt kapital och maximera människors välbefinnande .

Vårt ekonomiska system ger idag en felaktig och ensidig syn på människor och vår planet. Vi nu behöver nu ett innovativt politiskt och ekonomiskt tänkade för ett nytt samhällskontrakt. Vi behöver inspirera och kräva av våra politiska företrädare och ekonomer tar tag i de nya utmaningar innan naturen inte ger oss några alternativ att handla.

Och sist och inte minst – vi behöver modiga och frispråkiga politiker och ekonomer i Rio +20

Var finns Du modige politiker och ekonom som vågar ta till orda?

Kaj Embrén

 

2 Svar till “Politiker och ekonomer som vågar tänka om – var finns ni?”

 1. Helena Augustsson skriver:

  Vi finns, och vi heter Miljöpartister! :)

 2. Kaj Embrén skriver:

  Tänk om det var så enkelt…. Givetvis så finns det ett mycket starkt intresse för dessa frågor inom Mp. Och jag hoppas givetvis att ni kan få fler att ta sig an diskussionerna om bla ekosystemet kostnader och grön BNP.

  Den senaste veckas debattartiklar i Dagens Nyheter och Dagens Industri om klimat och etiska perspektiv på hållbarhetsfrågorna väcker än med frågor om hur svagt det politiska stödet är inom politiken.

  Även om Finansmarknadsminister Peter Norman personligen talar klarspråk om de statliga bolagen så väger tydligens hans åsikter lätt när man studerar Finanspolitiska Rådets syn på hållbar utveckling och därtill läser Naturvårdsverkets tjänstemäns kritik mot rådets bristande kompetens.

  Det är alltför sällan vi hör ledande politiker inom finans och näring tala om hållbar utveckling. Modiga politiker saknas och de ligger klart efter näringslivets företrädare som i större utsträckning visar hur man i sitt ledarskap integrerar ekonomi – ekologi och sociala bokslut.

  Men kanske bör man söka förklaringar på detta i Almedalen – där politikens förlängda armar samlas år från år – För det är ju alltmer vanligt att PR byråer lobbyister och politiska journalister som skriver och påverkar agendan för politikerna….Givetvis är inte detta hela sanningen, men ändå värt att diskutera i den inhemska politiska ankdammen i Almedalen. Medan världens resurser krymper så lever vi som om vi hade tre planeter. Då undrar man om det finns en plan B – någon planet B finns ju inte……

  Med vänliga hälsningar
  Kaj Embrén

  Läs också – 9 good reasons why environmentalist should call themselves economists – http://bit.ly/ylT0DU

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group