Från Rio till Almedalen

Skriv en kommentar
25 juni 2012 09:20

Det finns anledning att ha kritiska synpunkter på det avslutande dokumentet från Rio+20 mötet.För mycket av ”reaffirm this ” istället för ”we commit” or ”we decide” som EU:s Klimatkommissionär Connie Hedegard uttryckt sig.  Det har också stärkt min uppfattning att nationella regeringar har det uttryckligen svårt att finna överenskommelser som förflyttar fram positionerna på vägen mot en hållbar utveckling. Och min slutsats är –  om det skall hända något framöver så är det i städerna och i samarbetet mellan städer för att få fart på regeringar.

En nationell utmaning för Sverige blir att fortsätta sin väg på att bli mindre oljeberoende och fortsätta utbyggnaden av förnyelsebar energi trots att Rio dokumentet blev en urvattnad överenskommelse på detta område. En insikt som borde växa sig stark för dem som både vill utveckla den gröna jobb tillväxten, utveckla innovativa ekologiska tekniska lösningar och samtidigt stärka ekonomin för en hållbar tillväxt. Inte mist gäller detta stora industriföretag som tex SKF som säljer kullager i allt högre utsträckning till en växande vindkraft.

Men det som oroar mig alltmer är den bristande insikt och kunskap som finns i den politiska journalistkåren om frågor i anslutning till Hållbar Utveckling och särskilt när det gäller att integrera de ekonomiska, ekologiska och sociala sammanhangen i ett och samma inslag.

Möjligen är insikten inte så låg som hos ekonomiska makroekonomerna Lars Ljung och John Hassler i regeringens Finanspolitiska Råd som inte ens funnit underlag och statistik för att bedöma de hållbara aspekterna i sina analyser. Kanske man skall akta sig för att dra alla över en kam, men när annars så utmärka program som God Morgon Världen kallar Rio mötet för ”Klimatmötet” – Då blir jag orolig.

Varför är det så svårt att förklara och skapa hetluft kring de stora globala utmaningar som vi står inför? Även om det är ett komplext område så saknas det inte politisk ”hetluft”. Så min uppmaning till de politiska journalisterna och (för all del även ekonomer) inför Almedalsveckan är – Skaffa er insikt – gå på djupet – finn det politiska spänningsfältet  - Det finns nu på bordet framför er i det kanske lite ”tandlösa” Rio dokumentet.

Eller varför inte börja med att läsa John Elkingtons utmärkta artikel i International Herald Tribunes magasin för att få lite perspektiv och insikt.

Kaj Embrén

 

 

 

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group