Trög – men inspirerande Almedalsvecka

Skriv en kommentar
8 juli 2012 19:40

Trots att närmare 300 seminarier av ca 1700 seminarier hade fokus på Hållbar Utveckling så blir omdömet att det går trögt framåt i snigelfart hos de politiska ledningarna och då främst inom de stora etablerade partierna.

Låt mig också nämna:

- De politiska journalisternas oförmåga att analysera trender i en omvärld som spänner över både lokal och internationell utveckling.

- Nationalekonomernas bristande entreprenörskap och oförmåga att se den tillväxt som sker inom det vi internationellt kallar för – Low Carbon Economy – med tydliga samband till klimatkrisen.

- Och till sist men inte minst – den tröghet som drabbade de sociala mediernas möjligheter att agera snabbt och effektivt under Almedalsveckan. Här får arrangörerna hemläxa!

Begreppet Hållbar utveckling används allt oftare, men begreppet har inte fått någon relevans i de politiska välfärdsprogrammen. Att vi tillsammans utnyttjar resurser som motsvarar mer än den planet vi idag lever på borde få konsekvenser i synen på konsumtion och relationer till utvecklingsländerna. Modiga politiker saknas för att ställa de svåra resursfrågorna. Tillväxt pratar man gärna om, men hur ser en hållbar tillväxt ut med utgångspunkt i relation till vår omvärld?

En utmanande analys om välfärdens privatisering svarade Göran Rosenberg för (han fanns också på plats i Almedalen) i dagens Godmorgon värden. En så klarsynt analys har jag inte hört på länge. Frågan jag ställer är om den når fram till de politiska ledningarna och de som jag alltid har haft i fokus – den kooperativa sektorn. Kooperationens företrädare har under flera decenier missat sin samhällsförändringsroll. Frågan är om de någonsin kommer att hitta tillbaka till sina ursprungsideal. De borde åtminstone finnas med i dialogen om den framtida välfärdsmodellen. Allrahelst då FN har utlyst Kooperationens år 2012.

Goda pragmatiska lösningar presenterades på löpande band i Almedalens olika seminarier. Och även då jag smet in på en av toaletterna på Visby hotel hördes samtal om varför förgasningsmodeller för methanolframställning kan bli en svensk framgångs saga för transportsektorn. Här var det entrepenören som förklarade – hur fungerar det –  inför en frågande lokalpolitiker i en av skogskommunerna i mellansverige.

Och nog fanns det intressenter på plats och det intresset kommer inte att svalna. För varje år så ser jag nya intressenter allt från nya intressanta folkrörelser och intresseorganisationer som finner nya sociala nätverk via sociala medier till företag som presenterar de hållbara städerna med klimatsmarta lågenergilösningar. Och kanske är det så att vi här ser den nya plantskolan för demokratin och ett växande intresse för politiken. En samverkan där gränserna mellan politik, företag och frivilliga organisationer förändras. Här spelar troligen Almedalen en allt viktigare roll.

Jag genomför en mindre trendundersökning som jag gärna ser att du svara på.

Sommarhälsningar

Kaj Embrén

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group