Good Cop? Bad cop? COP17 sammanfattad

Skriv en kommentar
11 december 2011 09:14

COP17 är över, festen är slut och vi granskar överenskommelserna ur optimistens och pessimistens ögon – och den tråkiga realisten!

Optimisten

Durbanpaket istället för kollaps. Ett tag såg det ut som att mötet skulle gå mot total kollaps. Christina Figueres har gråtit och Connie Hedegaard har fått andra att gråta, och i slutändan har vi i alla fall ett Durbanpaket med fyra beståndsdelar. 

Kyoto lever. Kyotoprotokollet får en andra åtagandeperiod, vars utsläppsmål slutligen ska definieras till maj nästa år. Det räcker, eftersom nuvarande utsläppskrav gäller till och med 2012.

Enighet om långsiktigt avtal. Senast 2015 ska ett långsiktigt bindande avtal som omfattar alla länder vara klart, för att börja gälla 2020.

Tvågradersmålet upprepas. Texterna slår än en gång fast att jordens snittemperatur inte ska öka mer än två grader jämfört med förindustriell tid, och att 1,5 grader ska övervägas.

USA och Kina med på båten. Världens två största utsläpparländer är med på skrivningarna, vilket kan vara väl så mycket värt som ett tuffare avtal utan dem.

Pengarna kommer.  Den gröna klimatfonden är en del av överenskommelsen och får snart både juridisk och fysisk hemvist.

Pessimisten

Inga bindande åtaganden. För att få med USA och Kina fick EU och de andra pådrivande parterna gå med på att skrivningarna är av karaktären ”målsättning”.

Kyoto blir smalt och litet. Att Kyotoprotokollet blir kvar är en klen tröst, när de som kan tänkas skriva under utsläppsåtaganden bara står för 15% av utsläppen. Inga krav alls ställs på USA, Kina, Indien, Ryssland, Japan, Australien…

Tvågradersmålet är ett skämt. Ett globalt klimatavtal först år 2020 gör det närmast omöjligt att undvika temperaturhöjningar kring 3-4 grader, med stor risk för tröskeleffekter.

Långsiktigt avtal dröjer. Ingen kan rimligen tro att ett avtal som först ska gälla år 2020 är färdigförhandlat år 2015. Den långa horisonten ger tid att flera gånger riva upp avtalet, inte minst om USA får en republikansk president.

Pengarna uteblir. Den gröna fonden har fortsatt bara medel för administration och oenigheten om hur den ska skötas gör att de flesta hellre kanaliserar sina medel på annat sätt.

Realisten säger att varken optimisten eller pessimisten får rätt. Avtalen i Durban är en plattform att stå på, inte mycket mer. Hur det faktiskt blir avgörs i maj, när Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod ska vara klar, och i november, när COP18 starar i Qatar.

4 Svar till “Good Cop? Bad cop? COP17 sammanfattad”

 1. [...] om vi väljer att betrakta resultatet med optimistiska eller pessimistiska ögon är det enda resultat från Durban vi säkert vet att våra barn kommer att ha det sämre än oss, [...]

 2. [...] klimatförhandlingarna i Durban. Däribland Svenska Dagbladet, Ekots långa inslag, Greenpeace, Miljöaktuellt och [...]

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Senaste Platsannonserna

Våra nyhetsbrev, helt gratis!


Please don't insert text in the box below!

Magasinet Miljöaktuellt

Miljöaktuellt nr 8/2014 ute nu!
 • Cirkulär ekonomi - här är framtidsbolagen
 • Slaget om de brännbara soporna hårdnar
 • Nya iso 14001 tvingar fram integration och engagemang

Och mycket mer!

Matnyttigt för miljöproffs

Lag & Rätt nr 11 ute nu!
 • Nya förordningar för producentansvar ute
 • Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen
 • Göteborg får snart Hisingsbron
 • FSC har nya riktlinjer för vindkraft
 • Skattereduktion för förnybar el åter till lagrådet
 • SGU samordnar sanering av sjö
 • Samråd om svenska SVHC-förslag
 • Kraven på energihushållning skärps
 • "Inte alltid straffbart att skräpa ner"

Följ Miljöaktuellt på Twitter

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Martina Frisk | Kontakta MiljöAktuellt | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group